betöltés

CiszterNet

Négyszáz ciszterci öregdiák találkozott Pécsett

2020. február 02. · Magyar Kurír

Öregdiákok százai gyűltek össze március 9-én Pécsett, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában, hogy a „Ciszterencián” megerősítsék kapcsolatukat.

Köszöntőjében Bérczi Bernát zirci apát elmondta, mindig hatalmas öröm visszatérni az alma mater falai közé, és reményét fejezte ki, hogy értékes kapcsolatokkal gazdagodnak a résztvevők a nap folyamán.

Őri László pécsi alpolgármester beszédében kifejtette, habár máshol végezte tanulmányait, sok barátság köti a Nagy Lajos-gimnáziumhoz, ami miatt mindig úgy érzi itt, hazatért. Hozzátette, a ciszterci rend intézménye a várostól kiemelt figyelmet kap, hiszen az itt végzettek Pécs megbecsült polgárai lettek, értékrendjüket eredményesen állítják a közösség szolgálatába.

Bodáné Gálosi Márta igazgatónő kiemelte, az öregdiákok az iskola hírnevét öregbítik, sok fiatal az itt végzettektől hallott pozitív visszaemlékezések miatt jelentkezik a gimnáziumba.

A Ciszterencián kiállították a művész öregdiákok alkotásait, főként fotókat, festményeket és verseket. A közösség beavatott tagjai azonban egy váratlan produkcióval is készültek, az előadások közötti szünet kezdetekor a közönség soraiból a Laudate kórus emelkedett ki, nagy meglepetést okozva. Az énekkar több generációja is összegyűlt az alkalomra, hogy a gimnáziumi éveikből ismert dalokból válogatást adjanak elő.

Az előadások között bemutatkozott a Ciszterci Diákszövetség is Pólya Viktor és Wettstein Domonkos képviseletében, akik a szervezet és a rendezvény hátterének ismertetése után örömhírrel szolgáltak az összegyűlt öregdiákoknak, hiszen a szövetség több fejlesztéssel is bővül a következő időkben (mint a Ciszter Network, illetve a Ciszter Akadémia), innovatív megoldásokat kínálva a közös tevékenységekre fogékony résztvevőknek.

A rendezvény végén Orosz Júlia főszervező elárulta, közel harminc önkéntes szervező öt hónapos munkájának gyümölcse az idei Ciszterencia. „Mindig hálás feladat olyan emberekkel együttműködni, akik nem csak önmagukért, hanem egy nagyobb közösségért dolgoznak és hoznak nem kevés áldozatot munkájukkal” – mondta háláját kifejezve minden támogatónak.

A szervezők a következő Ciszterenciáig sem pihennek, elmondásuk szerint több projekt fut a háttérben, amelyek miatt továbbra is érdemes lesz követni a szövetség munkáját az interneten, vagy a helyi csoportokhoz csatlakozva részt venni benne.

Hozzászólások

Vidra Gábor
2020. február 11.

Nagyon jó volt, remélem legközelebb is ilyen sokan eljönnek.

Szólj hozzá te is

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Oszd meg ezt a cikket!